patch

Timings : Mon to Sat
6.00.pm-8.00. pm

Dr.Niraj Mahajan
Dr.Niraj Mahajan
Dr.Niraj Mahajan

BLOG

Blood Transfusion

By AdminPosted On 05-Oct-2016

1. What is the Most Common Blood Group ?

a) A

b) B

c) AB

d) O

Correct Answer: d)

O positive is the most common blood type. Not all ethnic groups have the same mix of these blood types. Hispanic people, for example, have a relatively high number of O’s, while Asian people have a relatively high number of B’s.


2. Rh Incompatibility occurs with

a) Rh –ve father & Rh+ve mother

b) Rh –ve mother & Rh –ve father

c) Rh –ve mother & Rh +ve father

d) Rh +ve mother & Rh +ve father

Correct Answer: c) Rh –ve mother & Rh +ve father.


3. Blood Loss during Surgery

Sudden blood loss of 30% during surgery results in (Select FALSE)


a) immediate fall in CVP

b) reduced urine output despite adequate maintenance of systolic BP

c) stimulation of baroreceptors

d) should be replaced if blood loss 15% blood volume

e) blood transfusion is only required if blood pressure falls


Correct Answer: e)

“blood transfusion is only required if blood pressure falls” is false. The circulating blood volume is 80–100mL/kg. Rest all are true and self explanatory.


4. Bloody vicious cycle

‘Bloody vicious cycle’ or ‘Vicious Bloody Triad’ or ‘Trauma triad of death’ of massive blood loss and transfusion is characterized by


a) Acidosis, hypotension and oliguria

b) Acidosis, hypotension and coagulopathy

c) Acidosis, hypothermia and coagulopathy

d) Acidosis, hyperthermia and coagulopathy

e) Acidosis, hypotension and death


Correct Answer: c) Acidosis, hypothermia and coagulopathy.

The lethal triad of hypothermia, acidosis and coagulopathy has been recognized as a significant cause of death in patients with traumatic injuries. Hemorrhage and tissue injury cause this predictable triad of complicating factors.4 Ultimately, this triad resulted in worsening hemorrhage and eventual death. The triad begins and ends with bleeding.


5. IV line for Blood Transfusion


Can we administer drugs via same IV line as blood transfusion ?


a) Yes

b) No

Correct Answer: b) No.

Medication can not be added to the blood bag or the transfusion line. If drugs need to be administered via the same IV line as a transfusion – the transfusion shall be stopped and the line flushed with normal saline. Administer the drug, then flush the line with normal saline before restarting the transfusion. This manoeuvre should not result in the transfusion of red cells exceeding 4 hours.


6. Blood administration set

Blood administration set used for red cells should never be subsequently used for platelet transfusion


a) True

b) False

Correct Answer: a) True.

An administration set used for red cells should never be subsequently used for platelet transfusion since the red cell debris trapped in the filter would trap the platelets.


7. BT Set


Because of the risk of bacterial contamination, administration sets should be changed on completion of the red cell transfusion or every —– hours


a) 4 hours

b) 6 hours

c) 8 hours

d) 16 hours

e) 24 hours

Correct Answer: c) 8 hours.

Because of the risk of bacterial contamination, administration sets should be changed on completion of the red cell transfusion or every 8 hours. One standard administration set may be used for the administration of 2-4 units of red blood cells provided the flow rate remains adequate. In an emergency or theatre situation 8-10 units may be transfused before the set is changed provided the set is changed every 8 hours.


8. IUT- Intrauterine transfusion

If fetal transfusion (IUT- Intrauterine transfusion) is required what type of donor blood should be used ?


Correct Answer: Red cell preparations for IUT should be group O (low titre haemolysin) or ABO identical with the fetus (if known) and negative for the antigen(s) corresponding to maternal red cell antibodies.


9. Blood Transfusion to Neonate

When blood is being administered by syringe to small infants or neonates the blood should be drawn into the syringe via a 170-200 micron filter.


a) True

b) False

Correct Answer: a) True. Filter removes clots and small clumps of debris that may form during collection and storage.


Prev Next

"Authored By Dr.Niraj Mahajan"

Enquire Now

Location Map

Our Doctor

doctor

Dr. Niraj Mahajan

MD- Gynecologist, Laparoscopic Surgeon, Uro-gynecologist , Infertility specialist & Cosmetic Gynecologist.

Read more [+]

Call Us