patch

Timings : Mon to Sat
6.00.pm-8.00. pm

Dr.Niraj Mahajan
Dr.Niraj Mahajan
Dr.Niraj Mahajan

BLOG

Sexually Transmitted Disease

By AdminPosted On 05-Oct-2016

1. Sexually Transmitted Disease

All the following infection can be transmitted through sexual intercourse, EXCEPT:


a) Genital herpes

b) Human Immunodeficiency Virus (HIV)

c) Chlamydia

d) Gonorrhea

e) Vaginal Candidiasis

f) None of the above

Correct Answer: e) Vaginal Candidiasis. It is caused by excessive growth of one of a family of fungus known as Candida. They are normally present in the vagina in small numbers and usually harmless. It is not known exactly how changes in the vagina trigger thrush, but it may be due to a hormone (chemical) imbalance. In most cases, the cause of the hormonal changes is unknown. Risk factors include taking antibiotics.Clothing and personal hygiene are not factors. Those with poorly controlled diabetes have increased rates of infection while those with well controlled diabetes do not. The risk of developing thrush is also increased in an immunodeficiency. Infections often occur without sex and cannot be related to frequency of intercourse.


2. Vulval Ulcer


80-year-old woman presents with an ulcerating lesion of the labia majora.There is an inguinal lymphadenopathy in addition to a labial lesion. A biopsy demonstrates a malignant tumour. Diagnosis?


a) Clear cell adenocarcinoma

b) Invasive squamous cell carcinoma

c) Mature teratoma

d) Vulval intraepithelial neoplasia

e) Bowen’s Disease of vulva

Correct Answer: b) Invasive squamous cell carcinoma. It is the one of the two malignant options available. Clear cell adenocarcinoma does not exist in vulva. Squamous cell carcinoma is the most common malignant tumor of the vulva, constituting more than 90% of all vulvar malignancies. VIN is premalignant disease and Bowen’s disease refers to high grade dysplasia of squamous epithelium or vulvar intraepithelial neoplasia grade III.


3. Lymphogranuloma Venereum


Which organism causes lymphogranuloma venereum? (SBA)


a) Chlamydia pneumonia

b) Chlamydia psittaci

c) Chlamydia trachomatis A–C

d) Chlamydia trachomatis D–K

e) Chlamydia trachomatis L1–L3

Correct Answer: e) Chlamydia trachomatis L1–L3. Chlamydia trachomatis A–C causes ocular trachoma and Chlamydia trachomatis D–K causes cervicitis, pelvic inflammatory disease and urethritis.


4. Herpes Simplex Virus Culture


What is the recommended technique to obtain a specimen for herpes simplex virus (HSV) culture?


a) Cell culture and polymerase chain reaction (PCR)

b) ELISA

c) Serology

d) Direct fluorescein antibody (DFA)

Correct Answer: a) Cell culture and polymerase chain reaction (PCR) are the preferred HSV tests for persons with genital ulcers or other mucocutaneous lesions. Sensitivity of culture is low, especially for recurrent and healing lesions. Cultures, therefore, should be obtained from vesicular lesions if possible, but otherwise from early-stage lesions for best sensitivity. PCR assays for HSV deoxyribonucleic acid (DNA) are much more sensitive, increasingly being used, and are the test of choice for HSV infection in the central nervous system.


5. Herpes : Sexually Transmitted Disease


What is the current acyclovir dosing recommendations for episodic herpes simplex virus (HSV)?


a) Acyclovir 400 mg. orally three times daily for five days

b) Acyclovir 800 mg. orally twice daily for five days

c) Acyclovir 800 mg. orally three times daily for two days

d) Acyclovir 400 mg. orally three times daily for 14 days

e) Acyclovir 200 mg. orally five times daily for 5-7 days

Correct Answer: a, b and c. For episodic treatment of HSV, CDC recommends acyclovir 400 mg. orally three times daily for five days, or acyclovir 800 mg. orally twice daily for five days, or acyclovir 800 mg. orally three times daily for two days.


6. Herpes Diagnosis


Is immunoglobulin M (IgM) helpful for diagnosis of herpes?


a) Yes

b) No

Correct Answer: b) No. Sensitivity of current IgM assays is too low to be used; these tests are not type-specific and they might be positive during recurrent episodes of herpes. In addition, false positive test results are relatively common with currently available IgM tests for herpes. Therefore, current assays are not helpful and should not be used.


7. Gonococcal Infection : Sexually Transmitted Disease


Is ceftriaxone 250 recommended when treating for contact with Gonococcal infection?


a) Yes

b) No

Correct Answer: a) Yes, gonorrhea treatment recommendations for contacts are the same as for the index patient. The most effective treatment for uncomplicated gonorrhea is combination therapy with ceftriaxone 250 mg intramuscularly and either azithromycin 1 gram orally as a single dose or doxycycline 100 mg orally twice daily for seven days (Ref: CDC 2010).


8. Chlamydia : Sexually Transmitted Disease


Since most men do not show symptoms with chlamydia, do we treat a male partner without symptoms?


a) Yes

b) No

Correct Answer: a) Yes. As per 2010 STD Treatment Guidelines by CDC, untreated asymptomatic male partners are at risk for reinfecting the female index patient, putting her at greater risk for chlamydia-related complications, as well as forming a source for ongoing transmission to other sexual partners.

Prev Next

"Authored By Dr.Niraj Mahajan"

Enquire Now

Location Map

Our Doctor

doctor

Dr. Niraj Mahajan

MD- Gynecologist, Laparoscopic Surgeon, Uro-gynecologist , Infertility specialist & Cosmetic Gynecologist.

Read more [+]

Call Us